Espanja yrittää puhdistaa härkäjuoksufestivaalia seksuaalisesta väkivallasta – Poliisi takavarikoi törkeät pinssit

Miehisen macho-kulttuurin leimaama espanjalainen San Fermínin härkäjuoksufestivaali on siistiytymässä.

Pohjois-Espanjan Pamplonassa järjestettävällä festivaalilla tapahtui viime vuonna joukkoraiskaus, jossa viisi miestä raiskasi nuoren naisen. Seksuaaliset häirintä- ja väkivaltatapaukset ovat muutenkin leimanneet alkoholinhuuruista juhlaa.

Pamplonan alueen naisjärjestöt, asukkaat ja viranomaiset ovat puuttuneet ongelmiin yhteistoimin kampanjoimalla seksuaalista väkivaltaa vastaan. El Mundo -lehti kertoo, että tavoitteena on ollut suojella väkivallan uhreja, lisätä tietoisuutta seksuaalisesta väkivallasta ja madaltaa kynnystä rikosilmoituksen tekoon.

Seksuaalisen väkivallan vastaisen kampanjan mainos kehottaa ilmoittamaan seksistisistä teoista hätänumeroon.

Kampanjaan liittyen on muun muassa laadittu opas seksuaalisen häirinnän tunnistamisesta. Lisäksi erityinen toimielin tiedottaa seksuaalisesta häirinnästä päivittäin, jotta huhujen leviämiseltä vältyttäisiin.

Pamplonalaiset ovat myös järjestäneet tällä viikolla mielenosoituksia seksuaalista väkivaltaa vastaan.

Seksistisiä pinssejä ja paitoja

Guardian kertoo, että Pamplonassa on onnistuttu suitsimaan seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Kaupunginhallinnon mukaan poliisi on tutkinut tämän vuoden festivaalilla 11 kähmintätapausta, joista yhteen liittyy pakottamista. Yhtään raiskausta tai raiskauksen yritystä ei ole sen sijaan tullut poliisin tietoon.

Paikallinen naisjärjestö kehottaa twiitissä jakamaan kuvaa seksistisistä pinsseistä, joita on myyty yhdellä festivaalikojulla.

Kampanjasta huolimatta festivaalilla näkyy edelleen paljon machotyylisiä t-paitoja ja merkkejä.

El País -lehti kertoo, että viime tiistaina kunnallinen poliisi takavarikoi katumyyjältä yli 200 naisia loukkaavaa pinssiä. Niissä luki esimerkiksi "Ollaksesi tyhmä et ole kovin kaunis", "Se, että olet neitsyt, ei tee sinusta pyhimystä" ja "Perseesi on minun".

Härkäjuoksussa loukkaantunut yli kymmenen

Itse härkäjuoksut ovat sujuneet Pamplonassa edellisten vuosien tapaan. Festivaalin viimeisenä päivänä eli tänään perjantaina härkäjuoksussa loukkaantui uutistoimisto AP:n mukaan 13 ihmistä. Kukaan ei joutunut härän sarvien lävistämäksi.

Härkäjuoksuja oli viime viikon torstaina alkaneella festivaalilla kahdeksan. Tänä vuonna neljä yhdysvaltalaista ja kolme espanjalaista joutui härän sarvien lävistämäksi, mutta yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat pääseet pois sairaalahoidosta.

Härkä puskee juoksijaa takamukseen.
Nuori härkä puski härkäjuoksun osallistujaa Pampolan härkäjuoksutapahtumassa perjantaina 14. heinäkuuta.Josu Santesteban / EPA

San Fermínin festivaali on perinnetapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluu härkäjuoksujen lisäksi esimerkiksi Fermínin pyhimykselle omistettu tanssiesitys.

Ernest Hemingway teki härkäjuoksut tunnetuksi teoksessaan "Ja aurinko nousee". Härkäjuoksuissa loukkaantuu vuosittain parisataa ihmistä.

Eläinten oikeuksia puolustavat aktivistit ovat toistuvasti kritisoineet juoksuja julmina ja tarpeettomina.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue myös:

Veren ja hurmoksen fiesta Pamplonassa

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and