Espanja torjuu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa miljardin euron ohjelmalla

Espanjan puolueet ovat yhdessä päättäneet taltuttaa sukupuoleen perustuvan väkivallan kasvun uudella ohjelmalla. Ensimmäisten viiden vuoden aikana ohjelmaan käytetään miljardi euroa ja siihen sisältyy kaksi sataa erilaista toimenpidettä.

Muun muassa El País -sanomalehti kutsuu sopimusta historialliseksi. Puoluekentän ylittävät sopimukset ovat Espanjassa harvinaisia. Sosialistinen työväenpuolue sekä Podemos katsoivat, että osa uudistuksista jäi puolitiehen.

Toimenpiteillä lisätään väkivallan uhriksi joutuneiden naisten ja heidän lastensa suojelua muun muassa helpottamalla pääsyä turvakoteihin. Lapsille annetaan psyykkistä terapiaa ja parisuhdeväkivallan takia orvoiksi jääneille lapsille taataan koulutustukea ja heidän huoltajilleen verohelpotuksia.

Uhreille annetaan kuuden kuukauden ajan rahallista tukea, jotta he voivat aloittaa uuden elämän.

Perusterveydenhoidon ja sairaaloiden ensiavussa työskenteleville laaditaan käytännöt väkivallan uhrien tunnistamiseksi ja auttamiseksi. Pakkoavioliittoihin ja ihmiskauppaan kohdistetaan erityistoimenpiteitä.

Oppilaitoksissa edistetään tasa-arvoa sekä kyseenalaistetaan miehistä macho-kultuuria ja väkivaltaa kaikilla koulujen luokka-asteilla.

Sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan erikoistuneita poliisiyksiköitä perustetaan.

Naisten kokema väkivalta on lisääntynyt

Espanjan tilastokeskuksen mukaan viime vuonna sukupuoleen perustuvan väkivallan uhriksi joutui 28 281 naista, mikä oli 2,4 prosenttia korkeampi luku kuin vuonna 2015. Määrä nousi myös edellisenä vuonna.

Näistä naisista 44 joutui puolisonsa tappamaksi. Tänä vuonna on kuollut jo 32 naista.

Espanjan laki määrittää sukupuoleen perustuvan väkivallan miesten harjoittamaksi fyysiseksi tai psyykkiseksi väkivallaksi sellaisia naisia kohtaan, joiden kanssa heillä on parisuhde.

Toisaalta toinen tutkimus kertoo, että Espanjan perheväkivallan uhreista 11,2 prosenttia oli perheenisiä, mutta tilasto ei täsmennä, olivatko he joutuneet naisen vai miehen harjoittaman väkivallan uhreiksi. Tässä tilastossa on mukana myös väkivalta sisaruksia, vanhempia tai isovanhempia kohtaan.

Lue lisää: Espanja yrittää puhdistaa härkäjuoksufestivaalia seksuaalisesta väkivallasta – Poliisi takavarikoi törkeät pinssit

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and