“En vaihtaisi paikkaa Victorian kanssa” – Nelikymppiset ruotsalaisnaiset kertovat kruununprinsessasta

Tukholman kuninkaanlinnan eteen on pysäköity turistibusseja, mutta myös Ruotsin television lähetysauto. Mäellä käy melkoinen vilske.

Kuvaajat virittelevät kameroitaan ja testaavat korokkeitaan. Ohitse kävelee Mark Levengood. Hän juontaa SVT:n lähetyksen kruununprinsessa Victorian syntymäpäiväjuhlista huomenna perjantaina.

Helikopteri pörrää taivaalla.

Huomenna linnanmäellä on luvassa "pompa och ståt", hienoja seremonioita. Televisiosta niitä seuraavat ainakin Sanna Isaksson, 40, ja Hanna Wilenius, 40.

Victorian ikäisinä he tuntevat tähän erityistä yhteyttä.

Kaupungille he eivät kuitenkaan huomenna vaivaudu, sillä siellä on aivan liikaa ihmisiä. Tapahtumia on helpompi seurata televisiosta.

– Se on vähän kuin futiksen MM-kisat, kuvailee Hanna Wilenius.

Hanna Wilen
Hanna WilenPaula Tapiola / Yle

“Victoria on esikuva”

Sanna Isaksson ja Hanna Wilenius käyttävät samaa sanaa kuvatessaan kruununprinsessa Victoriaa. He pitävät häntä hyvänä esikuvana.

– Minulla on Victoriasta erittäin myönteinen kuva. Hän on kiinnostunut ihmisistä ja asioista. Hän esiintyy hyvin ammattimaisesti, sanoo Sanna Isaksson.

– Hän tuntuu fiksulta naiselta ja hyväsydämiseltä. Hän tekee hyvää mainosta Ruotsille, sanoo Hanna Wilenius.

Kruununprinsessa on hyvin suosittu. Yli puolet ruotsalaisista pitää häntä kuningashuoneen edustavimpana jäsenenä. Kuningas Kaarle XIV Kustaa saa puolet huonomman arvosanan.

“Olin loukkaantunut, en voinut puhua Victorialle”

Kruununprinsessa Victoria on ollut läsnä Isakssonin ja Wileniuksen elämässä naistenlehdissä ja televisiossa. Kumpikin nainen on myös nähnyt Victorian liikkuvan kaupungilla.

Sanna Isaksson muistaa ensimmäisen kerran, kun hän näki Victorian livenä. Se tapahtui lukioaikana. Hänen luokkansa osallistui onnettomuusharjoitukseen, jossa oli mukana hoitohenkilökuntaa, poliiseja ja sotilaita.

Lukiolaisten tehtävänä oli esittää loukkaantuneita.

– Me makasimme siellä maassa, ja Victoria tuli katsomaan harjoituksia. Hänen mielestään näytimme ihan oikeasti loukkantuneilta.

Puhuitko hänen kanssaan?

– Mehän oltiin loukkaantuneita. Ei me voitu puhua Victorian kanssa, Isaksson nauraa.

Hän on ammatiltaan sosionomi ja työskentelee perheoikeuden toimistossa. Hän on naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Kaksoset Alice ja Wilma ovat 11-vuotiaita, Matilda täyttää tänä vuonna seitsemän.

Sanna Isaksson
Sanna Isaksson kahden tyttärensä Alicen ja Wilman kanssa.Paula Tapiola / Yle

“Victoria on tehnyt asiat paljon myöhemmin kuin minä!”

Hanna Wilenius opiskeli viestintää ja työskentelee yritysten sisäisen viestinnän parissa. Parikymppisenä naimisiin mennyt Wilenius on ehtinyt erota, ja hän on 18-vuotiaan lapsen yksinhuoltaja.

– Olen aina seurannut Victoriaa, pienestä asti. Äidillä oli lehtiä, ja minua kiinnosti. Hän on aina ollut mukana ja olen seurannut, missä vaiheessa hän on elämässään. Hän on tehnyt asiat paljon myöhemmin kuin minä, Wilenius nauraa.

Hän uskoo, että kruununprinsessa on toiminut viisaasti.

– Mitä myöhemmin menee naimisiin, sitä todennäköisempää on, että se kestää. Mutta en kadu omaa elämääni. Kaikesta oppii. Kaikki asiat, joita olen tehnyt, on tuonut minut tähän.

Yksi tapahtuma on ylitse muiden

Kumpikin nainen kohottaa yhden tapahtuman Victorian elämästä ylitse muiden: häät. He seurasivat vihkimisen televisiosta. Hanna Wilenius kertoo syyksi, että halusi mahdollisuuden itkeä rauhassa.

– Liikutuin, hän tunnustaa.

Victoria ja Daniel seurustelivat pitkään ennen kuin menivät naimisiin. Kuningasperhe suhtautui Danieliin alun perin epäilevästi, Sanna Isaksson uskoo.

– Kuka tämä nyt on? Danielin piti oppia puhumaan ja käyttäytymään. Pystyykö hän siihen, haluaako hän sitä? Isaksson muistelee.

Victoria ja Daniel tapasivat toisensa vuonna 2001. Daniel oli lippispäinen kuntosaliyrittäjä Ockelbosta, tavallinen svensson.

Kun seurustelu jatkui, Daniel Wetling pantiin prinssikouluun. Valmistujaisia odotettiin kesäkuussa 2010 pidettyihin häihin asti.

Sekä Victoria että Daniel ovat julkisesti kertoneet, että he tarvitsivat pitkän seurusteluajan ja pitivät sitä hyvänä asiana. Kansa taas jännitti, saavatko he toisensa ja iloitsi, kun saivat.

– Se oli happy ending! huudahtaa Hanna Wilenius.

– Se oli oikea folkfest, kansanjuhla! Olin iloinen Victorian puolesta. Hän valitsi sydämellään. On ihanaa, että he saivat toisensa.

Eivät vaihtaisi paikkoja Victorian kanssa

Sekä Sanna Isaksson että Hanna Wilenius tunnustautuvat rojalisteiksi. Heitä ei haittaa, että kuningashuonetta ylläpidetään verovaroin.

Heidän mielestään edustava kruununprinsessa on hyvää mainosta Ruotsille ja käyttämiensä rahojen arvoinen. He kokevat ennemminkin myötätuntoa tämän julkisesta elämästä, eivätkä voisi kuvitella vaihtavansa paikkoja Victorian kanssa.

– Minulla on ollut aika vapaa elämä. Voin tehdä mitä haluan, eikä minua seurata koko ajan. Siinä on iso ero. Victorialla on varmasti ollut paljon vaativampaa, sanoo Sanna Isaksson.

– En voisi kuvitella eläväni sellaista elämää. Ei saisi koskaan olla oma itsensä. Vaikka uskon, että hän on oma itsensä. On tärkeää, että hän voi elää myös tavallista elämää, Hanna Wilenius huomauttaa.

Omat nelikymppisensä Isaksson ja Wilenius ovat jo juhlineet.

– On ihanaa olla 40. On niin varma itsestään. Tietää, mitä haluaa ja mitä ei halua. On rauhoittunut ja osaa arvostaa oikeita asioita elämässä, kuten ystäviä ja vapaa-aikaa.

Mitä he toivoisivat 40-vuotiaalle Victorialle?

– Terveyttä ja onnea, omaa aikaa.

Juhlia voi seurata Ylen verkkosivuilla

Kruununprinsessa Victorian juhlinta alkaa Te Deum -kiitosjumalanpalveluksella Suurkirkossa perjantaina kello kymmenen Ruotsin aikaa. Kirkkoon on kutsuttu perhe, sukulaiset ja ystäviä sekä virallisen Ruotsin edustajia.

Kirkosta vieraat siirtyvät kuninkaanlinnaan, jossa he antavat lahjansa Victorialle.

Kahdeltatoista Victorialle ammutaan kunnialaukauksia ja kello 13 kruununprinsessa perheineen lähtee vaunuajelulle ydinkeskustasan.

Illaksi Victoria matkustaa Borgholmiin Öölantiin. Siellä on järjestetty ohjelmaa Victorialle taaperoiästä lähtien. Victorian syntymäpäivistä on muodustanut Öölannin epävirallinen kansallispäivä.

Tänä vuonna Victoriadagenin juhlissa esiintyvät muun muassa Magnus Uggla, Jill Johnson ja Malena Ernman.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria.jpg
Soren Andersson / AFP

Yle lähettää Victorian juhlapäivän tapahtumia verkkosivuillaan suorana. Tässä pääset seuraamaan kello 12.25 alkavaa lähetystä.

Tässä muuta Ylen tarjontaa: SVT:n haastattelussa Victoria kertoo, mitä hän odottaa itseltään ja lapsiltaan. Olemme lisäksi tehneet kuvakoosteen 40-vuotiaan kruununprisenssan tähtihetkistä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and