Eduskunta hyväksyi sotilaiden pakottamisen operaatioihin ulkomailla

Eduskunta on hyväksynyt puolustusvoimia koskevan lain kansainvälisestä avunannosta äänin 96 – 59. Äänestyksestä oli poissa 44 kansanedustajaa.

Laki mahdollistaa sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen EU:n turvatakuiden yhteydessä toiselle valtiolle, EU:lle tai kansainväliselle järjestölle.

Eduskunnassa lain käsittelyssä on hiertänyt kohta, jonka mukaan puolustusvoimien palveluksessa olevat voidaan määrätä ulkomaisiin operaatioihin. Vähemmistöön jääneen opposition kanta oli, että pakko voisi koskea vain puolustusvoimien tulevia työntekijöitä eikä puolustusvoimien palveluksessa jo olevia.

Hallituksen kantaa edustavan puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan velvoite on ainoa uskottava tapa varmistaa, että lähtijöitä löytyy juuri silloin kuin tarvitaan.

Velvoite sotilaallisista tehtävistä ulkomailla koskee vain puolustusvoimien henkilökuntaa, ei varusmiehiä tai reserviläisiä.

Laki tulee vielä uuteen äänestykseen toisessa käsittellyssä. Siinä se voidaan joko hyväksyä tai hylätä. Lain sisältöön ei enää voida tehdä muutoksia.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and