CNN: Salaiset asiakirjat Qatarin kriisin taustalla

Qatar teki sarjan salaisia sopimuksia Persianlahden naapurivaltioiden kanssa vuosina 2013 ja 2014, jotka saattavat selittää kiristyneen tilanteen arabimaiden ja Qatarin välillä, kertoo CNN. Asiakirjojen mukaan Qatar ei saa tukea oppositiota ja vihamielisiä ryhmiä näissä maissa, eikä Egyptissä ja Jemenissä.

Sopimusten olemassaolo on ollut tiedossa, mutta sekä niiden sisältö että asiakirjat on pidetty salaisina asioiden herkkäluonteisuuden ja valtionpäämiesten yksityisen sopimisen vuoksi. CNN:n on saanut aineistot nähtäväksi lähteeltä, jolla oli pääsy asiakirjoihin.

Persianlahden maat ovat syyttäneet Qataria siitä, ettei se ole noudattanut kahta sopimusta. Tämä selittänee ainakin osoittain tämän hetken Lähi-idän pahimman diplomaattisen kriisin vuosikymmeniin.

Qatar on syytänyt Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja sopimuksen hengen rikkomisesta ja epärehellisestä hyökkäämisestä Qatarin itsemääräämisoikeutta vastaan.

USA, Britannia ja Kuwait kehottavat nopeaan sopuun

Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kuwait kehottavat kaikkia Persianlahden arabivaltioita ratkaisemaan diplomaattiset erimielisyytensä Qatarin kanssa mahdollisimman nopeasti.

Asiasta muistuttivat Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson ja Britannian diplomaatti Mark Sedwill, jotka ovat olleet vierailulla Kuwaitissa. Kuwait toimii välittäjänä Quatarin kiistassa.

Lähteet: Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and