Budjettineuvottelut alkavat: Hallitus varautuu veromuutoksiin, uusia työllisyystoimia taas tekeillä

Hallitus paikkailee tässä kuussa sitä, mikä jäi kevään puoliväliriihessä tekemättä. Tämän elokuun budjettineuvottelujen pääaiheeksi noussevat verotuksen muutokset, joista päättämisen hallitus lykkäsi keväällä eteenpäin.

Jatkoa on odotettu palkansaajien veronkevennyksille. Palkansaajajärjestöt vaativat keväällä hallitusta kompensoimaan kilpailukykysopimuksesta johtuvat eläke- ja sosiaaliturvamaksujen korotukset.

Ensi vuoden talousarvion valmistelu alkaa valtiovarainministeriön sisäisillä budjettineuvotteluilla tiistaina ja keskiviikkona. Varsinainen hallituksen budjettiriihi on elokuun lopussa.

Hallituspuolueista ehdotettu lisämenoja

Hallituspuolueista on väläytetty budjettineuvottelujen korvalla jo useampaa menonlisäystä. Päähallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti viime viikonloppuna takuueläkkeiden korottamista 40–50 eurolla.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ehdotti samoihin aikoihin töihin pyöräileville kilometrikorvausta.

Kokoomuspoliitikot ovat puolestaan esittäneet Helsingin Sanomien haastateluissa niin kotitalousvähennyksen laajentamista pienituloisille eläkeläisille kuin pakollisia sähköautojen latauspisteitä huoltoasemille.

Uusi vaihtoehto -ryhmästä taas odotetaan lehden mukaan vaatimuksia auto- ja ajoneuvoveron kevennyksistä.

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kuittasi esitykset Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona vaalipuheiksi. Virtanen painotti, että nyt pitäisi tehdä rakenteellisia leikkauksia.

Yllätys ei ole, jos valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa tulevalla viikolla malttia, vaikka Suomen talous kohonnee tänä vuonna yli kahden prosentin kasvulukuihin. Julkinen talous on silti yhä alijäämäinen ja valtio ottaa tänä vuonna velkaa yli viisi miljardia euroa.

Päivähoitomaksut alenevat, asumiseen kiristyksiä

Kevään puoliväliriihessä hallitus keksi useita menokohteita, mutta ei onnistunut aikeissaan karsia esimerkiksi yritystukia. Se kariutui eri eturyhmien vastustukseen, mutta tässä kuussa lienee edessä uusi yritys.

Tiedossa on jo, että poliisi ja puolustusvoimat saavat ensi vuonna lisää rahaa, sillä vajaan sadan miljoonan euron satsauksesta turvallisuuteen päätettiin keväällä.

Lasten päivähoidon maksujen alentaminen puolestaan helpottaa taloudenpitoa osassa pieni- ja keskituloisista perheistä, ja 6 700 perhettä siirtyy nollamaksuluokkaan.

Asumistukeen puolestaan palautetaan neliövuokrakohtainen katto ja tuki sidotaan jatkossa elinkustannusindeksiin. Pääosa säästöstä on määrä osoittaa budjettiriihessä ylivelkaantuneiden aseman parantamiseen.

Myös asuntovelallisille on tulossa kiristys, sillä asuntolainan korkovähennyksen määrä tippuu edelleen. Koroista saa vähentää verotuksessa ensi vuonna enää 35 prosenttia, kun tänä vuonna määrä on vielä 45 prosenttia.

Kotihoidon tuen porrastus ehkä esillä

Elokuun budjettineuvotteluissa on jälleen tekeillä myös uusia toimia, joiden pitäisi edistää kasvua ja työllisyyttä.

Työ- ja elinkeinoministeriön pitäisi saada budjettiriiheen mennessä valmiiksi selvitykset ainakin siitä miten työttömyysturvaa muuttamalla voidaan helpottaa lyhytkestoisen työn vastaanottoa sekä miten työnantajan raportointivelvoitteita voidaan keventää.

Budjettiriihessä voi nytkähtää eteenpäin myös perhevapaiden uudistaminen, joka on aiemmin jumiutunut etenkin perussuomalaisten vastustukseen. Puolueen paikan hallituksessa ottaneen Uuden vaihtoehdon pu­heen­joh­taja Simon Elo sanoi Uudelle Suomelle, että ryhmälle saattaisi sopia kotihoidon tuen porrastaminen.

Keskustan Kaikkosen mukaan luonteva paikka hallituksen neuvotteluille olisi elokuun budjettiriihi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and