Britannian oppositiojohtaja käytti tilaisuuden heti hyväkseen – “Valmis palvelemaan maata”

Theresa Mayn ratkaisu ennenaikaisista vaaleista on osoittautunut virheeksi, josta oppositiojohtajana tunnettu työväenpuolueen johtaja, Jeremy Corbyn ei ole jättänyt rokottamatta.

Jo yöllä, ennen kuin lopputulos edes oli selvä, Corbyn ehätti vaatimaan Mayn eroa. Enemmistöosuuden menettäminen parlamentissa on riittävä syy eroamiseen, Corbyn perusteli. Jatkoa seurasi päivällä, kun Corbyn ilmoitti puolueensa olevan valmis palvelemaan maata.

Vähättelyn ilmapiiristä parrasvalojen paisteeseen

Jeremy Corbynin vähättelyä ennen vaaleja Britanniassa on vaikea liioitella. Häntä kammettiin johtajanpaikalta avoimella kapinalla omiensa piirissä. Työväenpuolueen eturivi, opposition varjohallitus katosi lähes täysin hänen ympäriltään.

Oikealle kallellaan oleva iltapäiväehdistö kävi säälimätöntä taistelua häntä vastaan päivästä toiseen leimaten Corbynin vaaralliseksi vasemmistoradikaaliksi.

Poliittisten asiantuntijoiden enemmistökin arvioi, että vaalimenestyksen saavuttaminen Britanniassa Corbynin ajamalla vahvasti vasemmistolaisella politiikalla on mahdotonta.

Toisin kävi. 68-vuotias pitkäaikainen kansanedustaja nousi parlamentin alahuoneen takarivin varjoista vaalimenestykseen. Hän piti paikkansa puolueen johdossa rivijäsenistön tuella päivästä toiseen jatkuvassa paineessa.

Aitous tehosi äänestäjiin?

Haastattelimme Corbyniä Essexissä Lontoon kupeessa pidetyssä kampanjatilaisuudessa puoluejohtajaksi nousun alla.

Corbyn vaikutti sympaattiselta. Mutta hän ei päässyt asiaan kampanjatunnelman nostamiseen tähtäävässä puheessaan. Tilaisuuden jälkeen aggressiivinen media jyräsi veteraanipoliitikon. Corbynin yritys jakaa toimittajille puheenvuoroja hyvässä järjestyksessä epäonnistui.

Corbyn vaikutti toki periaatteilleen uskolliselta ja aidolta. Mutta samalla myös hieman virttyneeltä, vanhan koulukunnan poliitikolta, joka ei ymmärrä miten nykymaailma toimii.

Juuri tässä on kuitenkin ollut hänen voimansa. Mukautumisen sijaan hän yrittää muuttaa brittipolitiikan realiteetit ja keskustelunaiheet. Tämä on vedonnut etenkin nuoreen äänestäjäkuntaan, joka on kyllästynyt pelkistettyyn iskulauseisiin keskittyvään, teatterimaiseen politiikan tekoon. Osa heistä on muodostanut Corbyn-kuvansa sosiaalisen median kautta, ilman perinteisen median tarjoamia, lannistavia näkökulmia.

Menestystä seuraavissa vaaleissa?

Corbyniä nostetaan nyt jalustalle. Samalla poliittisten asiantuntijat voivat edelleen sanoa olevansa oikessa siinä, ettei Corbynin linjalla voiteta vaaleja. Siihen hän ei tosiaan pystynyt. Konservatiivipuolue on parlamenttienemmistön menettämisestä huolimatta edelleen selvästi suurin puolue Britanniassa.

Mutta vaalimenestyksen jälkeen Corbynin selkeän vasemmistolaisten teemojen uskottavuus Britanniassa kasvaa.

Jos Theresa Mayn nyt muodostamalla vähemmistöhallituksella ei ole elinvoimaa, voidaan Britanniassa järjestää uudet parlamenttivaalit piankin. Tuolloin työväenpuolueen puolueen nousua suurimmaksi puolueeksi ei enää voida sulkea pois.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and