Britannia ja Venäjä sanasodassa sotalaivoista: “Brittitukialus pelkkä mukava merimaali”

Venäjä ja Britannia ovat ajautuneet harvinaisen ilkeään sanavaihtoon toistensa suurimmista sotalaivoista. Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konašenkov sanoi, että Britannian uusi lentotukialus on pelkkä mukava merimaali.

Sanasota alkoi siitä, kun Britannian puolustusministeri Michael Fallon naureskeli venäläisten tukialukselle.

– Kun näki sen vanhan, rapistuneen Kuznetsovin purjehtivan Kanaalissa muutama kuukausi sitten, luulen että venäläiset ovat katsoneet tätä laivaa vähän kateellisina, sanoi Fallon brittiläisten tiedotusvälineiden mukaan.

"Tällä laivalla" Fallon viittasi brittilaivaston uuteen lentotukialukseen HMS Queen Elisabethiin, joka lähti vesille maanantaina. Venäjän tukialus Kuznetsov puolestaan herätti huomiota viime syksynä, kun se savutti voimakkaasti matkatessaan Kanaalissa kohti Syyrian vesiä.

Kuvassa lentotukialus Amiraali Kuznetsov.
Lentotukialus Amiraali Kuznetsov herätti savullaan kiusallista huomiota Englannin kanaalissa. EPA / Dover Marina.com

“Ei piittaa merisodan faktoista”

Venäläiset vastasivat Fallonin kommenttiin täyslaidallisella.

Kenraali Konašenkovin mukaan Britannian puolustusministeri on sokaistunut uuden lentotukialuksen kauniista muodoista eikä välitä mitään merisodan tieteellisistä tosiasioista.

– Brittien lentotukialus ei ole muuta kuin pelkkä mukavan ylisuuri maali merellä, sanoi Venäjän puolustusministeriön tiedottaja.

Konašenkov muistutti, että venäläisalus Amiraali Kuznetsov on aseistettu ilmatorjuntaohjuksilla, sukellusveneentorjunta-aseilla ja pitkälle kantavilla meritorjuntaohjuksilla, ja se pystyy puolustamaan itseään. Brittitukialus puolestaan tarvitsee venäläisten mukaan amerikkalaisten suojaa.

– Siksi onkin brittien kuninkaallisen laivaston edun mukaista, ettei se esittele tukialuksensa kauneutta merellä muutamaa sataa merimailia lähempänä venäläistä sukulaistaan, uhosi Konašenkov.

Tukialukset arvovaltakysymys

Venäjä uudistaa asevoimiaan, ja pyrkii edesmennyttä Neuvostoliittoa vastaavaksi suurvallaksi. Vahva laivasto ja lentotukialukset ovat sille, ja monille muille suurvallaksi haluaville maille yksi suurvalta-aseman merkki.

Neuvostoliitto aloitti loppuvuosinaan usean lentotukialuksen rakentamisen, mutta Venäjän laivastoon niistä periytyi vain Kuznetsov. Sitä on pidetty mukana kalustossa, vaikka se on koko ajan ollut teknisesti epäluotettava, eikä siitä ole ollut varsinaista lisäystä Venäjän laivaston taisteluvoimaan.

Tämän vuoden lopulla Kuznetsov joutuu jälleen pitkäksi aikaa telakalle korjaus- ja uudistustöiden vuoksi. Venäjällä on puhuttu myös uuden lentotukialuksen rakentamisesta, mutta maan telakoilla ei näytä toistaiseksi olevan sellaiseen kykyä.

Lentotukialukset ovat äärimmäisen kalliita hankintoja. HMS Queen Elisabeth maksoi noin kolme miljardia euroa, mihin tulee päälle vielä lentokaluston hinta. Niitä on eniten Yhdysvalloilla, mutta uusia tukialuksia ovat hankkineet brittien lisäksi muun muassa Kiina ja Intia.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and