“Brigitte on nostanut monen naisen itsetuntoa” – Ranskan presidentin 64-vuotias vaimo ei suostu seinäruusuksi vaan saa kohta lisää valtaa

”Bibi, Bibi!”, huutavat pohjoisranskalaisen Touquet’n kaupungin keskusaukiolle kokoontuneet ranskalaiset. On Ranskan parlamenttivaalien ensimmäinen äänestyspäivä ja tuore presidenttipari on tullut tervehtimään kotikaupunkinsa asukkaita.

Uusi presidentti Emmanuel Macron kiinnostaa, mutta vielä ilmiömäisempää on hänen vaimonsa Brigitten suosio.

Sadat kaupunkilaiset haluavat ottaa Brigitten kanssa selfien tai vaihtaa hänen kanssaan sanasen. Muutama on sonnustautunut t-paitaan, johon on printattu Ranskan ensimmäinen naisen lempinimi.

64-vuotias Brigitte Trogneux on hurmannut ranskalaiset.

Häntä kuvataan huumorintajuiseksi ja rennoksi tahtonaiseksi, johon on helppo samastua. Trogneux’n rooli yhteiskunnallisena ja poliittisena vaikuttajana on myös edellisiä presidentinpuolisoita vahvempi.

– Brigitte vaikuttaa tyypiltä, joka tietää mitä hän tahtoo. Hän on kuitenkin vilpittömän ja sympaattisen oloinen, pohtii Itä-Pariisin kaduilla kävelevä Claire. Hän työskentelee sairaalassa ja kertoo, että Ranskan uusi ensimmäinen nainen on suosittu puheenaihe työpaikan kahvitauoilla.

Brigitte Trogneux
Brigitte Trogneux tapasi ihailijoitaan kotikaupungissaan Le Touquet’ssa kesäkuussa. Etienne Laurent / EPA

Trogneux’lla on presidentin virka-asunnossa Élysée-palatsissa oma työhuoneensa, jonne saapuu päivittäin yli 200 ihailijakirjettä. Se on selvästi enemmän kuin edellisten presidentinpuolisoiden Carla Brunin ja Valérie Trierweilerin aikaan.

Myös Elysée-palatsin väen kerrotaan arvostavan uutta ensimmäistä naista, jota kuvataan rennoksi, innostuneeksi ja asiantuntevaksi. Trogneux ohjaa Elysée-palatsin 850-päistä henkilökuntaa, tapaa ministereitä ja omia kabinettipäälliköitään sekä kansainvälisiä vieraita.

“Uskon, että rohkea ja räväkkä Brigitte on nostanut monen naisen itsetuntoa”

Pian Brigitte Trogneux on saamassa aiempaakin kuuluvamman roolin, sillä Macron lupasi vaalikampanjansa aikana virallistaa Ranskan ensimmäisen naisen aseman.

– Puolisoani ei tulla häivyttämään twiittien taakse tai johonkin piilopaikkaan. Haluan, että hänellä on selvä asema minun rinnallani, Macron sanoi vaalikampanjansa aikana.

Macronin suunnitelma vaimonsa aseman virallistamisesta on poikkeuksellinen, sillä tällä hetkellä missään Euroopan maassa valtiojohtajan puolison rooli ei ole virallinen.

Virallistaminen tarkoittaisi esimerkiksi erillisen budjetin laatimisen puolison hankkeille ja tämän henkilökunnalle. Nykyään kulut maksetaan osana koko Élysée-palatsin rahaliikennettä.

Trogneux’n rooli tulee presidentin hallinnon mukaan selkiytymään viimeistään kesälomien jälkeen. Vielä on muun muassa päättämättä, kirjataanko virallistaminen esimerkiksi Ranskan perustuslakiin.

Trogneux ryhtyy ainakin edistämään valitsemiaan teemoja, tässä tapauksessa esimerkiksi koulutuksen tasa-arvoisuutta ja autististen lasten asiaa.

Brigitte Trogneux
Brigitte TrogneuxAlain Jocard / AFP

Jo nykyasemassaan Brigitte Trogneux on huomattava vallankäyttäjä.

Presidentti tiettävästi konsultoi vaimoaan kaikissa tärkeissä päätöksissä.

Jo vaalikampanjan aikana tiedettiin, että Macronin puheille pääsy onnistui parhaiten Brigitten välityksellä. Ensimmäinen nainen toimii yhä julkisuuden portinvartijana.

Hän keskustelee presidentin kanssa joka ilta tulevan päivän agendasta – tiukan ohjelman takia useimmiten vasta kahden aikaan yöllä.

“Trogneux’n tyylillä on väliä, sillä se on muokannut nopeasti ranskalaisten käsitystä uskottavasta naisesta”

Jos nuori Emmanuel Macron oli kirjojen kanssa viihtyvä, rauhallinen älykkö, oli nuori Brigitte selvästi vauhdikkaampi tapaus. Viisilapsisen perheen nuorimmainen oli vilkas ja vähän kuriton nuori, joka joutui koulussa usein puhutteluun tai hinkkaamaan lattiakaakeleita rangaistuksena jostain päähänpistosta.

Brigitte syntyi vuonna 1953 pohjoisranskalaisessa Amiensin kaupungissa. Vakavarainen ja porvarillinen Trogneux’n perhe omisti suklaatehtaan ja herkkukauppoja, mutta kuopusta kiinnostivat muut asiat. Hän opiskeli yliopistossa kieliä ja kirjallisuutta ja valmistui myöhemmin latinan ja ranskan kielen opettajaksi.

Parikymppinen Brigitte oli lumoutunut taiteesta ja kirjallisuudesta mutta tykkäsi myös juhlia.

Ystävät ovat muistelleet, kuinka Brigitte rakasti tanssia 1960-luvun rock-hittien tahtiin pukeutuneena lyhyttäkin lyhyempään ruutuhameeseen.

Brigitte Trogneux tyttärensä Tiphainen kanssa pyöräilemässä kesäkuussa.
Brigitte Trogneux pyöräilemässä tyttärensä Tiphaine Auzièren kanssa kesäkuussa.Philippe Huguen / AFP

Minihameet ovat nykyäänkin olennainen osa Brigitten imagoa.

Brigitte Trogneux nähdään lyhyessä hameessa niin vapaa-ajallaan, kampanjatilaisuuksissa, virallisilla valtiovierailuilla kuin vaikka omissa häissäänkin. Tyylin kruunaa blondattu tukka ja ympärivuotinen rusketus.

Trogneux’n tyylillä on väliä, sillä se on muokannut nopeasti ranskalaisten käsitystä uskottavasta naisesta.

Aiemmin presidentinpuolisot ovat pukeutuneet selvästi konservatiivisemmin: polvimittaisiin jakkupukuihin ja sukkahousuihin. Minihameita ja tiukkoja nahkahousuja on nähty lähinnä Rivieran rantakahviloissa, ei suinkaan Élysée-palatsissa.

Brigitte viestii, että naisellisuus on vakavasti otettavaa. Samalla hän todistaa, ettei yli 60-vuotiaan naisen tarvitse häivyttää itseään osaksi seinätapettia.

– Uskon, että rohkea ja räväkkä Brigitte on nostanut monen naisen itsetuntoa. Hän on laventanut kuvaa vallasta ja naisellisuudesta, pohtii nuori pariisilaisnainen Anne-Marine.

Brigitte Trogneux ja Emmanuel Macron suutelevat.
Tuleva presidenttipari esiintyi kampajatilaisuudessa Pariisissa maaliskuussa. Ian Langsdon / EPA

Brigitten kiehtovuutta lisää hänen ja presidentti Emmanuel Macronin epätyypillisesti alkanut rakkaustarina ja 25 vuoden ikäero. Pariskunta tutustui, kun Macron oli vasta lukioikäinen. Brigitte, tuolloin vielä sukunimeltään Auzière, toimi samassa arvostetussa, katolisessa yksityiskoulussa äidinkielenopettajana.

Kohtalokas tapaaminen sattui syksyllä 1993, kun Brigitte ryhtyi organisoimaan koulun oppilaiden kanssa näytelmää.

Porukkaan liittyi muuan 16-vuotias Emmanuel Macron, joka ehdotti opettajalleen lisäroolien kirjoittamista. Emmanuelia harmitti, että osa oppilaista oli jäänyt ilman roolia ja että näytelmässä ei ollut riittävästi naispäähenkilöitä.

39-vuotias lehtori Auzière ja nuori Emmanuel ryhtyivät siis kirjoittamaan näytelmää koulun jälkeen uusiksi. Nuoren lukiolaisen kirjallinen lahjakkuus ja karisma hurmasivat nopeasti Brigitten.

– Tiesin heti, että Emmanuel oli elämäni mies. Tilanne oli kuitenkin aluksi mahdoton, on Brigitte muistellut ensikohtaamista Les Macron -kirjan kirjoittaneille toimittajille Caroline Derrienille ja Candice Nedelecille.

“25 vuoden ikäero ei ole ranskalaisen eliitin keskuudessa mitenkään tavaton juttu, mutta tähän asti se nuorempi osapuoli on ollut lähes aina nainen”

Brigitte oli tuolloin naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Kunnioitetun opettajan läheinen suhde nuoreen oppilaaseen olisi ollut skandaali.

Pariskunta on myöhemmin korostanut, että suhde oli aluksi tiukan platoninen, mutta huhut levisivät Amiensin pikkukaupungissa yhtä kaikki nopeasti. Macronin vanhemmat tosin luulivat ensin, että heidän poikansa tapaili opettajansa tytärtä. Ihastuksen todellisen kohteen selviäminen oli heille ymmärrettävästi shokki.

Hieman ennen 17-vuotissyntymäpäiväänsä Emmanuel muutti Pariisiin jatkamaan opintojaan. Vanhemmat toivoivat, että välimatka auttaisi unohtamaan opettajan.

– Ette pääse minusta eroon. Tulen takaisin ja menen vielä kanssanne naimisiin, lupasi nuori Macron Brigittelle juuri ennen lähtöään.

Opettaja ei unohtunut, vaan Brigitten ja Emmanuelin yhteydenpito jatkui välimatkasta huolimatta. Vähitellen suhde syveni, ja nuori Macron piti lupauksensa: Brigitte haki avioeroa vuonna 2006 ja meni Emmanuelin kanssa naimisiin vuonna 2007.

Brigitte Trogneux.
Moni ranskalainen on kysellyt, olisiko Emmanuel Macron noussut Ranskan presidentiksi ilman karismaattista vaimoaan.AOP

25 vuoden ikäero ei ole ranskalaisen eliitin keskuudessa mitenkään tavaton juttu, mutta tähän asti se nuorempi osapuoli on ollut lähes aina nainen.

Brigitte Trogneux onkin saanut osansa seksistisistä ja mauttomista vitseistä. Häntä on kuvattu puumaksi, ylikypsäksi ja riettaaksi isoäidiksi. Satiirilehti Charlie Hebdo julkaisi presidentinvaalien alla kannessaan pilapiirroksen, johon oli kuvattu Macron ja raskaana oleva Brigitte sekä teksti ”presidentti tulee tekemään ihmeitä”.

Vaalikampanjan aikana huhuttiin innokkaasti Macronin homoseksuaalisuudesta. Huhujen taustalla oli oletus siitä, että nuoren miehen ja selvästi vanhemman naisen romanttisen suhteen on pakko olla jonkinlainen kulissi. Samaa mielikuvaa ovat ylläpitäneet vitsailut Brigitten äidillisestä suhtautumisesta presidenttimieheensä.

Ikäero on tuonut presidenttiparille myös positiivista julkisuutta. Roolien rikkominen on luonut mielikuvan Macroneista moderneina ja rohkeina edelläkävijöinä.

Brigitte kuittaa tökeröt utelut huumorilla, ja presidentti poseeraa ylpeästi vaimonsa seitsemän lapsenlapsen kanssa.

Brigitten Trogneaux’n kokemuksesta ja vaivattomasta karismasta arveltiin olleen suurta hyötyä myös Macronin vaalikampanjalle. Moni on kysellyt, olisiko Macron noussut presidentiksi ilman Brigitteä.

Myös Macron itse on korostanut vaimonsa merkitystä.

– Brigitte on osa minua ja minä olen osa häntä. Vaimoni on minulle elintärkeä, sanoi Macron taannoin Paris Match -lehden haastattelussa.

Brigitte Trogneux punaisella matolla.
Trogneux saapui Élysée-palatsiin ennen presidentin toukokuussa pidettyä virkaanastujaisseremoniaa.Patrick Kovarik / EPA

Ainakin sympaattisen ja mainion itseironian omaava vaimo on tehnyt hieman teflonpintaisesta Macronista lähestyttävämmän.

– Macronin on parasta voittaa nämä vaalit. Kuvitelkaa, kuinka vanhalta minä näytän vuonna 2022? Trogneux kommentoi Les Macron -kirjan toimittajille.

Ranskassa naiset eivät ole vielä päässeet politiikan huipulle asti, vaan pääministerin ja presidentin tehtävät ovat olleet aina miesten hallussa. Presidentin puolison aseman virallistaminen tuo Brigitte Macronille kuitenkin todellista valtaa Élysée-palatsin ytimeen.

Ristiriitainen tuo rooli tulee joka tapauksessa olemaan.

Presidentin puoliso on mielipidevaikuttaja, mutta hänen ei tule ottaa mihinkään liian voimakkaasti kantaa. Ensimmäisen naisen kuuluu näkyä, mutta vain sopivissa yhteyksissä. Sekä hymyillä silloinkin, kun ei yhtään hymyilytä.

Brigitte Trogneux ja Melania Trump
Brigitte Trogneux ja Melania Trump vierailivat jokiristeilyaluksella Pariisissa perjantaina.Martin Bureau / EPA

Lue myös:

Historian nuorin, mutta mitä muuta? Viisi faktaa Ranskan presidentiksi valitusta Emmanuel Macronista

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and