Brasilialaiset mielenosoittajat vaativat presidenttinsä eroa: Ulos Temer!

Presidentti Michel Temerin näköisnuket paloivat Sao Paolon kaduilla maanantaina. Mielenosoittajat vaativat Temerin johtamaa hallitusta perumaan uudistukset, joiden pelätään vievän oikeuksia sekä työntekijöiltä että eläkeläisiltä.

Mielenosoittajat syyttävät presidenttiä myös korruptiosta.

Temer korvasi edeltäjänsä, työväenpuolueen Dilma Roussefin vain reilu vuosi sitten. Roussefia syytettiin sekä talouslukujen peukaloinnista että vaalilupausten pettämisestä, kun hän aloitti vaalilupaustensa vastaisesti kulukuriohjelman kohentaakseen valtion taloutta.

Presidentti Temerkään ei ole ollut turvassa korruptiosyytöksiltä, ja ne ovat asettaneet hänen uudistusohjelmansa uuteen valoon.

Mielenosoittajat polttivat suuren paperiankan vastustaessaan työ- ja elkäkeuudistuksia São Paulossa, Brasiliassa 1. heinäkuuta.
Mielenosoittajat polttivat suuren paperiankan vastustaessaan työ- ja elkäkeuudistuksia São Paulossa, Brasiliassa 1. heinäkuuta.Nelson Almeida / AFP

Miljardien dollareiden lahjuksia

Talousrikostutkijat ovat löytäneet maan poliittisen ja liike-elämän eliitin toiminnasta järkyttäviä määriä viitteiä korruptioon viime vuosien aikana. Monet suuret yritykset ovat lahjoneet poliitikoita yhteensä miljardeilla dollareilla voittaakseen tarjouskilpailut valtion ohjauksessa olevien yritysten kanssa.

Temer ja kolmannes hänen hallinnostaan sekä neljä entistä presidenttiä ja tusinoittain kansanedustajia ovat joko syytteiden tai jo tutkinnan alla.

Osa Temerin hallinnon lainsäätäjistä on jo ilmoittanut vetävänsä pois tukensa hallitukselta, jos syytteet päätetään nostaa.

Neuvottelut talousuudistuksista aloitetaan tällä viikolla. Brasilialaiset ovat lähteneet kaduille laulamaan ”Temer ulos”.

Korruptiosyytteiden nosto presidenttiä on vastaan nyt parlamentin käsissä. Brasilian lain mukaan kongressin alahuoneen täytyy äänestää, salliiko se presidentin syytteeseen asettamisen.

Istuva presidentti on itse kommentoinut häntä vastaan nostettuja syytteitä sepitetyiksi.

– Syyttäjät loivat saippuaoopperan juonen. Sanon ilman väärässä olemisen pelkoa, että syytteet ovat sepitettyjä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa kesäkuun lopussa.

Temeriä tukevat poliitikot ovat varmoja siitä, että he voivat estää kahta kolmasosaa alahuoneesta äänestämään oikeudenkäynnin aloittamisen puolesta.

Lähde: Reuters, AP, Yle uutiset

Lisää aiheesta:

Brasiliassa järjestettiin konsertti – mielensoittajat vaativat presidentin eroa

Brasilian presidentti haluaa pysäyttää itseään koskevan korruptiotutkinnan – väittää todisteita peukaloduiksi

Brasilian presidenttiä syytetään korruptiosta

Brasilian lahjusskandaali laajenee: Presidentti antoi hyväksynnän todistajan lahjomiselle?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and