Bill Cosbyn oikeudenkäynti alkoi – syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä punnitaan oikeudessa

Näyttelijä, koomikko Bill Cosbyyn kohdistuneita syytöksiä seksuaalirikoksista puidaan tällä viikolla todenteolla oikeudessa.

Pennsylvanian osavaltioissa tänään alkavassa oikeudenkäynnissä 79-vuotiasta Cosbya syytetään naisen huumaamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Jos Cosby todetaan syylliseksi, hän voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

Kaikkiaan yli 50 naista on jo syyttänyt Cosbya seksuaalirikoksista. Suurinta osaa tapauksista ei käsitellä oikeudessa, sillä mahdolliset rikokset ovat jo vanhentuneet.

Cosby oli aikoinaan yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista näyttelijöistä ja erityisen tärkeä afroamerikkalaiselle yleisölle. Oikeustuomio olisi lopullinen niitti aikoinaan perheenisän rooleista tunnetun Cosbyn tahriintuneelle maineelle.

Käsittelystä odotetaan tarkimmin seurattua oikeudenkäyntiä sitten urheilutähti O.J. Simpsonin murhaoikeudenkäyntien 1990-luvulla. Oikeudenkäynnin on arvioitu kestävän noin kaksi viikkoa.

Constandin mukaan hänet huumattiin sinisillä pillereillä

Oikeus pui nyt, mitä tapahtui Cosbyn kotona Philadelphian kaupungin lähettyvillä alkuvuodesta 2004. Kolmekymppinen Andrea Constand oli mennyt Cosbyn kotiin keskustelemaan urasuunnitelmistaan.

Constand työskenteli Templen yliopistossa, joka oli myös Cosbyn entinen opinahjo. Kaksikko oli tavannut ensi kertaa jo paria vuotta aiemmin.

Constandin mukaan Cosby oli antanut hänelle kolme sinistä pilleriä, joiden vaikutuksesta hänen jalkansa olivat alkaneet tuntua hyytelöltä. Constand kertoo menettäneensä liikunta- ja puhekykynsä. Sen jälkeen Cosby oli Constandin mukaan alkanut kosketella häntä, kertoo brittikanava BBC.

Syyttäjien tukena oikeudenkäynnissä on Constandin todistuksen lisäksi toisen Cosbyn uhriksi 1990-luvulla mahdollisesti joutuneen naisen todistus. Syyttäjät vetoavat myös Cosbyn kuulusteluihin yli kymmenen vuoden takaa.

Cosby myönsi silloin neljä päivää kestäneissä kuulusteluissa, että hän on aiemmin käyttänyt huumausaineita naisten taivuttelussa seksiin.

Näyttelijä Bill Cosby oikeustalolla
Näyttelijä Bill Cosby osallistui helmikuussa alustavaan käsittelyyn oikeudenkäynnissa, jossa häntä syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tracie van Auken / EPA

Cosby kiistää syytökset, eikä aio todistaa oikeudessa

Cosby sanoo olevansa syytön. Hän on myöntänyt harrastaneensa seksiä Constandin kanssa, mutta hänen mukaansa se tapahtui yhteisymmärryksessä.

Cosby sanoo antaneensa Constandille allergialääkkeeksi tarkoitettua benadrylia rauhoittaakseen häntä – ei tehdäkseen hänet avuttomaksi. Hän on ilmoittanut jo, ettei hän aio todistaa oikeudessa.

Näyttelijän puolustus vetoaa todennäköisesti muun muassa siihen, että Constand ilmoitti asiasta poliisille vasta vuotta epäillyn rikoksen jälkeen. Puolustus pitää todennäköisesti esillä myös sitä, että piirisyyttäjä päätti aikoinaan, ettei vie tapausta oikeuteen. Syyttäjän mukaan siihen ei ollut riittävästi todisteita.

Constand nosti itse siviilikanteen. Kolmetoista naista lupasi silloin todistaa oikedeudessa vastaavista kokemuksista Cosbyn kanssa. Siviilikanne sovittiin kuitenkin oikeussalien ulkopuolella vuonna 2006. Cosby maksoi Constandille, ettei asia etenisi oikeuteen.

Bill Cosby ja Lisa Bonet The Cosby showsta.
Bill Cosby ja hänen tytärtään televisiosaja The Cosby Show’ssa näytellyt Lisa Bonet. REX / AOP

Perheenisän roolista tunnettu Cosby

Oikeudenkäyntiä seurataan Yhdysvalloissa tarkoin, sillä Bill Cosby oli pitkään yksi amerikkalaisen viihdemaailman tärkeimmistä ikoneista. Hän aloitti uransa 1960-luvulla stand-up-koomikkona.

Vuonna 1965 Cosbysta tuli päätähti draamasarja I Spyssa. Sarja kiellettiin mustan päänäyttelijän vuoksi joillakin tv-kanavilla Yhdysvaltain etelävaltioissa. Cosbysta tuli kuitenkin Emmy-palkittu kuuluisuus.

Parhaiten Cosby muistetaan vuonna 1984 alkaneesta maailmankuulusta komediasarja The Cosby Show'sta, jota on esitetty myös Suomessa. Ohjelma kuvaa keskiluokkaisen, mustan perheen elämää.

Cosby itse on ollut varovainen ottaessaan kantaa rasismikysymyksiin Yhdysvalloissa.

Cosbya seksuaalisesta hyväksikäytöstä syyttävät Lili Bernard ja Sammie Mays tiedotustilaisuudessa
Näyttelijä Lili Bernard (kuvassa keskellä) ja kirjailija Sammie Mays (oikealla) sanovat Bill Cosbyn käyttäneen heitä seksuaalisesti hyväkseen. Kuvassa myös asianajaja Gloria Allred. Andrew Gombert / EPA

Syytökset tulevat julki

Cosby yritti vuosien hiljaisemman elon jälkeen tehdä paluuta stand-up-lavoille vuonna 2013. Paluuyritys tyssäsi kuitenkin nopeasti.

Vuonna 2014 koomikko Hannibal Buress viittasi esityksessään Cosbyyn kohdistuviin raiskausepäilyihin. Sen jälkeen yhä useammat naiset tulivat julkisuuteen syyttäen Cosbya seksuaalirikoksista.

Kymmenet syytökset vaihtelevat koskettelusta raiskauksiin. Naisten kertomuksissa toistuu sama kaava. Cosby on pyrkinyt esiintymään heille mentorina ja lupaillut uran edistämistä. Sen jälkeen hän huumannut tai juottanut heidät humalaan ennen epäiltyä rikosta.

Rikosten kerrotaan tapahtuneen 1960–2000-lukujen aikana. Cosby on itse kiistänyt rikokset.

Monien arvioiden mukaan Cosbyn maine suojeli häntä pitkään syytösten julkitulemiselta. Osa naisista on kertonut, etteivät tuoneet asiaa julki, koska pelkäsivät leimautumista, kertoo sanomalehti The Independent. Naisten syytöksiä ei myöskään otettu joissain tapauksissa vakavasti.

Cosbyn puolustajien mukaan taas kuuluisuus on tehnyt hänestä kohteen syytöksille. Hän on itse vihjannut syytösten takana olevan rasismia.

_Jutussa käytetty lähteinä: Britannian yleisradioyhtiö BBC:tä, uutistoimisto AP:ta, sanomalehti The New York Timesia ja sanomalehti The Guardiania. _

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and