Apulaisoikeuskansleri: Valtio puuttui Finavian toimintaan, mutta Berner ei rikkonut lakia

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) toiminta Finavia-vyyhdessä ei ollut lainvastaista, katsoo apulaisoikeuskansleri. Sen sijaan yhtiön omistajaohjauksessa on apulaisoikeuskanslerin mukaan parannettavaa.

Tänään keskiviikkona antamassaan päätöksessä apulaisoikeuskansleri toteaa, että omistaja eli valtio puuttui Finavian operatiivisen toimintaan. Valtio omistaa Suomen lentokenttiä pyörittävän Finavian kokonaan.

– Toimintaan puuttuminen oli lähtökohtaisesti ristiriidassa valtion omistajaohjausta koskevien periaatteiden kanssa, päätöksessä kirjoitetaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan omistaja ohitti Finavian johdon, kun se aloitti sovintoneuvottelut Finavian ja yhtiön entisen tilintarkastusyhtiön kertomatta asiasta Finavian johdolle.

Finavialle ei myöskään toimitettu niitä lausuntoja, joissa ei kannatettu sovintosopimuksen hyväksymistä tilintarkastajan kanssa.

Apulaisoikeuskansleri antoi tänään ratkaisunsa virastoon tehdyissa kanteluissa, jotka koskivat Bernerin toimia Finavia-jupakassa.

Kanteluissa Bernerin ja liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten epäiltiin painostaneen Finavian hallitusta luopumaan kanteesta yhtiön tilintarkastajaa vastaan.

Monimutkaisessa jupakassa on kyse monta vuotta sitten tulleista 34 miljoonan tappioista johdannaiskaupoissa. Johdannaiskaupat tehtiin vuosina 2009-2011 eli kauan ennen Bernerin ministeripestiä.

Bernerin kontolle on laitettu se, että Finavia teki sopimuksen tilintarkastuksesta vastanneen yhtiön kanssa ilman yhtiökokousta.

Jo helmikuussa eduskunnan tarkastusvaliokunta totesi, että liikenneministeriö rikkoi käytäntöjä Finavian johdannaissotkuissa.

Lue myös: Analyysi: Berner väisti luodin Finavia-sotkussa

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and