AP: YK:n pääsihteeri tukee edelleen YK:n Syyria-komission työtä

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tukee YK:n Syyria-komission työtä siitä huolimatta, että YK:n sotarikostuomioistuimen syyttäjä Carla Del Ponte erosi tehtävästään sunnuntaina, kertoo uutistoimisto AP. Samalla Guterres sanoi olevansa pahoillaan Del Ponten eroamisesta ryhmästä.

Syyrian sotarikoksia tutkiva komissio on kerännyt todisteita siviileihin kohdistuvista väkivallanteoista, niin ihmiesoikeusloukkauksista kuin myös sotarikoksista maaliskuusta 2011 lähtien. Syyrian sisällissota on jatkunut jo kuusi ja puoli vuotta. Komissio on julkistanut kymmeniä raportteja, mutta tutkijat eivät ole koskaan päässeet Syyriaan paikan päälle tutkimaan tapahtumia.

Del Ponte ilmoitti eroavansa komission jäsenyydestä sunnuntaina. Del Ponten eron taustalla on hänen turhautumisensa YK:n turvallisuusneuvoston toimettomuuteen sotarikoksiin syyllistyneiden saamiseksi vastuuseen teoistaan. Sveitsiläisen Blick-lehden sunnuntaina julkaisemissa haastattelussa hän arvosteli presidentti Bashar al-Assadin hallitusta, presidentin liittolaisia ja kansainvälistä yhteisöä.

Carla Del Ponte on maineikas sotarikossyyttäjä kansainvälisissä tuomioistuimissa, jotka tutkivat Ruandassa ja Jugoslaviassa tapahtuneita julmuuksia. Del Ponte ja muut tutkijat ovat toistuvasti pyytäneet turvallisuusneuvostoa viemään Syyrian tilanteen Kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

– Uskokaa minua, Syyriassa tapahtuu kauhistuttavia rikoksia, joita en ole nähnyt Ruandassa enkä entisessä Jugoslaviassa. Luulimme, että kansainvälinen yhteisö oli oppinut Ruandasta, mutta ei, se ei tehnyt mitään, Del Ponte kertoi Blickille.

Del Ponte ilmaisi turhautumisensa voimakkain sanoin.

– Minä luovutan. Turvallisuusneuvoston valtiot eivät halua oikeudenmukaisuutta. En voi enää olla osa tätä valiokuntaa, joka ei yksinkertaisesti tee mitään, Del Ponte sanoi.

Del Ponte nimitettiin komission syyskuussa 2012. Hän on ilmoittanut osallistuvansa komission syyskuun kokoukseen, joka on hänen viimeisensä komission jäsenenä.

Lähde: AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and