Analyysi: Vaalitulos heikentää Britannian asemia brexit-neuvotteluissa

BRYSSEL Brexit-neuvottelut aloitetaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti kymmenen päivän kuluttua, vannoi pääministeri Theresa May Lontoossa iltapäivällä, ja lupasi toteuttaa brittien tahdon erota EU:sta.

Tähän hän varmasti pyrkiikin, mutta heikommista asetelmista kuin ennen vaaleja.

Konservatiivit menettivät enemmistönsä alahuoneessa. Puolue tarvitsee kumppanin pystyäkseen hallitsemaan. Tukea haetaan Pohjois-Irlannin unionistipuolueelta DUP:lta.

Mayn hakema tukeva selkänoja neuvotteluihin jäi haaveeksi. Tilalle näyttäisi tulevan epävarma vähemmistöhallitus, joka nojaa DUP:n tukeen.

Vaikka May toistaiseksi säilyttääkin pääministerin paikan, hän ei välttämättä voi lähteä neuvottelemaan ennen vaaleja tekemiensä brexit-linjauksien pohjalta kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Tukipuolue haluaa vaikutusvaltaa myös brexit-tavoitteisiin. DUP ei vastusta eroa, mutta enemmistö pohjoisirlantilaisista äänesti vuosi sitten EU:ssa pysymisen puolesta. Irlannin rajan merkitys neuvotteluissa kasvaa.

Voisi luulla, että Mayn poliittista haparointia seurataan Brysselissä vahingoniloisina. Brexit-neuvottelut eivät kuitenkaan ole nollasummapeli, eikä Mayn epäonnistuminen paranna EU:n neuvotteluasemia.

– Pahin mahdollinen skenaario toteutui, arvioi erään jäsenmaan virkamieslähde.

Theresa May pitämässä puhettaan.
Brexit-neuvottelut on määrä aloittaa Brysselissä 19. kesäkuuta. Pääministeri May ilmoitti puheessaan pitävänsä kiinni päivämäärästä. Ben Stansall / AFP

Mitä kauemmin briteillä kestää saada asiansa järjestykseen, sitä vähemmän aikaa neuvotteluihin jää.

Brysselistä on tavan takaa toistettu, että tavoitteena on saada aikaan erosopimus. Jos Britannia eroaa ilman sopimusta, kolmen miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen asema jää epäselväksi.

Sopimus pitää saada neuvoteltua maaliskuun loppuun 2019 mennessä. Mitä kauemmin briteillä kestää saada asiansa järjestykseen, sitä vähemmän aikaa neuvotteluihin jää.

– Toivon vahvasti, että Britannia on valmis aloittamaan neuvottelut, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi.

Heikko hallitus on sitäpaitsi hankala neuvottelukumppani. Sillä on neuvotteluissa vähemmän liikkumavaraa kuin vahvalla enemmistöhallituksella. Tukipuolueeseen nojautuva konservatiivivetoinen hallitus voi jopa kaatua brexit-neuvotteluiden myrskyissä.

Ainoa asia, joka brittihallituksen sekoilussa voi EU-osapuolta tyydyttää on sen toimiminen varoittavana esimerkkinä.

Brittien kansanäänestyksestä on kulunut jo miltei vuosi. Neuvottelut eivät ole vielä edes alkaneet. Brexit-kansanäänestys ja sen jälkipyykki ovat tuottaneet raskaan poliittisen tappion jo kahdelle pääministerille. EU-eroa ajanut puolue Ukip on kadonnut parlamentista. Britannian talouskasvu hiipui alkuvuodesta EU-maiden hitaimmaksi.

Unionista eroaminen ei vaikuta houkuttelevalta vaihtoehdolta muille jäsenmaille. Ruoho ei olekaan vihreämpää aidan toisella puolella.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and