Analyysi: Trump ja Macron Pariisissa kuin hyvätkin ystävät

PARIISI Tällä kertaa presidenttien kättely oli lämminhenkinen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat ensimmäistä kertaa Pariisissa, mutta käyttäytyivät kuin vanhat hyvät tutut. Miehet vitsailivat, taputtivat toisiaan selkään ja ylistivät maidensa erinomaisia suhteita.

Presidentti Trump kehui suorastaan estoitta kaunista Pariisia, suurta Ranskaa ja sen mahtavaa presidenttiä.

Macronin ja Trumpin ideologiset erot ovat suuret, mutta presidentit tulevat ilmeisen hyvin toimeen. Heitä yhdistää ylpeä energisyys, ja Macron osaa selvästi miellyttää imarteluista pitävää Yhdysvaltain presidenttiä.

Presidenttien taustassa on paljon samaa: Molemmat ovat nousseet liike-elämästä ja perinteisten puolueiden ulkopuolelta maansa ylimpään johtoon ja heiluttaneet samalla koko poliittista järjestelmää.

Presidentit Trump ja Macron keskustelivat Pariisissa terrorismin vastaisista toimista, vapaakaupasta ja Syyrian tilanteesta. Suurimmat erimielisyydet liittyivät odotetusti Pariisin ilmastosopimukseen, josta Trump haluaa irrottaa Yhdysvallat.

– Kunnioitan presidentti Trumpin päätöstä, mutta minä olen yhä sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, Macron sanoi.

– Jää nähtäväksi, tuleeko kantaani jotain muutoksia, totesi puolestaan Trump laveasti.

Presidentti Trump varmasti toivoi Pariisin-vierailunsa nostavan Yhdysvaltojen uutisiin muutakin kuin viikkokausia jatkunutta spekulointia hänen kampanjatiiminsä Venäjä-kytköksistä. Toive ei toteutunut, sillä yhdysvaltalainen toimittaja kysyi Trumpilta – odotetusti – tämän pojan Donald Trump nuoremman yhteyksistä venäläiseen asianajajaan.

– Useimmat ihmiset olisivat suostuneet siihen tapaamisen, Trump vastasi.

Trumpilta ja Macronilta kysyttiin heidän suhteistaan Kiinaan. Ranskassa kritiikkiä herätti tuoreeltaan se, ettei kumpikaan presidenteistä nostanut esiin kiinalaisen rauhannobelistin Liu Xiaobon kohtaloa. Demokratiaa ja kansalaisoikeuksia Kiinassa vaatinut aktivisti kuoli torstaina vankeudessa.

Macron pyrki alleviivaamaan Yhdysvaltojen ja Ranskan yhteistä historiaa. Presidentit vierailivat Napoleonin ja ensimmäisen maailmansodan aikaisen komentajan Ferdinard Fochin haudoilla. Perjantaina on vuorossa Ranskan kansallispäivän sotilasparaati.

Viesti Trumpille oli, että maiden yhteinen historia ja yhteisesti jaetut arvot ylittävät nykyiset erimielisyydet. Trump tuntui ottaneen tästä onkeensa ja kehui Ranskan olevan Yhdysvaltojen pitkäaikaisin liittolainen.

Ensimmäiset naiset pysyivät tiukasti taustalla. Vaaleaan minimekkoon pukeutunut Brigitte Trogneux ja punaisessa jakkupuvussa edustanut Melania Trump vierailivat Notre-Damen katedraalissa ja Seine-joella. Naisten kehonkieli oli selvästi presidenttejä varautuneempaa.

Sekä Trogneux’lla että Trumpilla on kuitenkin merkittävä asema. Yhdysvaltain first lady on ollut perinteisesti vahva mielipidevaikuttaja, ja Ranskassa valmistellaan ensimmäisen naisen aseman virallistamista, Macronin vaalilupauksen mukaisesti.

Torstai-ilta jatkui illallisen merkeissä Pariisin Eiffel-tornin toisessa kerroksessa. Presidentti Macron totesi, että kyseessä on ”ystävien tapaaminen”. Saa nähdä, kuinka kestäväksi tai kauaskantoiseksi ystävyys osoittautuu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and