Analyysi: Sopu se on laihakin sopu

HAMPURI Hampurin G20-kokous tulee jäämään historiaan kahdesta asiasta: väkivaltaisista mielenosoituksista ja siitä, että muu maailma taipui Yhdysvaltain edessä ilmastoasioissa.

Väkivaltaisten mielenosoitusten raaka jälkipuinti alkaa heti kun mustat autot ovat Hampurin kaduilta poistuneet. Yleinen kysymys on, miten kaikki tuo saattoi tapahtua ja epäonnistuiko poliisi lopulta täydellisesti.

Putoileeko päitä, sen näyttävät lähipäivät. Liittokansleri Angela Merkel ei taatusti ole tyytyväinen asioiden kulkuun, vaikka onkin julkisesti kiitellyt poliisia jämerästä toiminnasta.

G20-kokouksen loppujulistuksessa siis sinetöitiin se tosiasia, että Yhdysvallat on eri linjoilla ilmastonmuutoksen torjunnassa. Pariisin ilmastosopu ei Yhdysvalloille käy.

Kokouksen asetelma oli 19 vastaan yksi ja liittokansleri Merkel teki sen selväksi jo alkumetreillä, että ilmastovääntö tulee olemaan tuskainen.

Yhdysvallat sai loppulausumaan kirjauksen, jossa sille annetaan mahdollisuus fossiilisten polttoaineiden käyttöön, jos niiden käyttö on ”puhdasta ja tehokasta”.

Muotoilu on kiistämättä monitulkintainen. Öljy-yhtiöissä hierotaan käsiä.

Merkel arvioi myös, ettei ole ollenkaan optimisti sen suhteen, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kääntäisi kelkkaansa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli tuoreuttaan vielä toiveikas ja uskoi oven olevan Trumpille Pariisin sopimuksessa raollaan. Macron haluaa kokoustaa ilmastoasioista isosti jo joulukuussa Pariisissa.

Vapaakaupan suhteen Hampurin kokous ylsi niukin naukin minimitavoitteeseen. Kauppasota ei ala Hampurista.

G20 sanoutui irti protektionismista. Loppujulistuksessa vannottiin avoimen ja vapaan kaupan nimeen. Omia markkinoita saa suojella, kun vain pysyy kohtuudessa ja on reilu.

Julistusten piru on aina yksityiskohdissa ja tulkinnoissa.

Isossa kuvassa yksi selkeä positiivinen lopputulema teollistuneiden maiden kultapossukerhon kokouksella oli: sääntöpohjainen ja sopimuksiin pohjaava maailmanjärjestys ei huuhtoutunut Elbe-jokeen.

Sovut olivat laihoja ja niiden kanssa käydään vielä monta kipakkaa taistelua maailman turuilla ja toreilla, mutta ne olivat kuitenkin neuvoteltuja ja niiden takana ainakin toistaiseksi seisotaan yhteistuumin.

Pelko Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin halusta irtautua kaikista kansainvälisen politiikan lainalaisuuksista on ollut suuri, mutta ainakin tällä kertaa Yhdysvallat on muiden mukana.

Yhdysvallat on ehkä omissa oloissaan, muttei täysin eristäytyneenä. Ehkä se on alku jollekin.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and