Analyysi: Ruotsin pääministeri sai uransa pahimman iskun – keksiikö Löfven ulospääsyn?

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on ajautunut uransa pahimpaan hallituskriisiin. Porvarioppositio uhkaa epäluottamusäänestyksellä kolmea ministeriä. Käytännössä se tarkoittaisi ministerien lähtöä hallituksesta, koska myös ruotsidemokraatit ovat ilmoittaneet tukevansa porvariallianssia äänestyksessä.

Vaatimus kolmen ministerin lähdöstä yllätti kaikki. Joukossa on kaksi Löfvenin luottopoliitikkoa, puolustusministeri Peter Hultqvist ja sisäministeri Anders Ygeman. Itämeren turvallisuustilanne on tehnyt kokeneesta Hultqvistista demareiden puolustuspolitiikan arkkitehdin.

Ygeman on loistanut julkisuudessa suosittuna ministerinä pakolaiskriisin ja terroriuhkien taitavana hoitajana.

Heikkona pidetylle porvariallianssille tietoturvaskandaali oli kuin oljenkorsi, johon tarttua. Neljän puolueen on ollut vaikea löytää yhteistä säveltä oppositiossa etenkin kun moderaattien eli kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra väläytteli alkukeväästä yhteistyöhalujaan ruotsidemokraattien kanssa.

Batra sai tukea ajatuksilleen allianssin sisältä vain kristillisdemokraateilta, keskusta ja liberaalit suhtautuivat torjuvasti. Se on vahvistanut vaikutelmaa, että allianssi on erimielinen tai ainakin epävarma tavoitteistaan.

Allianssipuolueiden kannatus on hiipunut gallupeissa keskustaa lukuunottamatta. Keskustan puheenjohtajan Annie Lööfin menestys mielipidemittauksissa on lisännyt veikkailuja siitä, että perinteiset blokit voisivat murtua vuoden kuluttua pidettävissä parlamenttivaaleissa.

Porvariallianssin johtopuolue kokoomus on joutunut pelkäämään, että keskusta hyppää puheenjohtajansa Annie Lööfin vetämänä demarijohtoiseen hallitukseen. Lööf on tosin kiistänyt veikkailut blokkien murtumisesta ja vakuuttanut pysyvänsä Batran kelkassa.

Tietoturvaskandaali ja poikkeuksellinen kolmen ministerin haastaminen epäluottamuksella oli ehkä Batralle viimeinen hetki yhdistää allianssin rivit ja ottaa blokin johtajuus.

Pallo on nyt Löfvenillä.

Hän voi vaihtaa ministerit itse ja välttää sillä nöyryyttävän epäluottamusäänestyksen. Hallitus voisi jatkaa vahvojen ministerien menetyksestä huolimatta. Tähän vaihtoehtoon näyttivät monet polittiset lähteet keskiviikkoiltana uskovan.

Löfven voi myös ilmoittaa hallituksen erosta. Vaihtoehtoina olisivat uudet vaalit tai puhemiehen kierroksen jälkeen uuden hallituksen muodostaminen ilman vaaleja.

Porvariallianssi on ilmoittanut olevansa valmis valtaan, mutta se tarvitsee hallitsemiseen ruotsidemokraattien tukea.

Jos Löfven päätyy eroilmoitukseen, hän voi toivoa, että porvariallianssin yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa heikentää porvariblokin suosiota ja vahvistaa demareita äänestäjien silmissä.

Suomessa on tosin kokemusta, että uuden populistisen liikkeen kanssa ei pelata perinteisin kortein ja yllätyksiä voi olla luvassa Ruotsissakin.

Ruotsin hallitus kertoo aikeistaan torstaina aamupäivällä.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and