Analyysi: Presidentti Macron räjäytti Ranskan poliittisen järjestelmän

”Macron räjäytti kaiken.” Näin kuvasi sanomalehti Le Figaro pääkirjoituksessaan Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulosta – ja tiivisti tapahtuneen kolmeen sanaan.

Macronin vuosi sitten perustama Tasavalta liikkeessä, La République En Marche, on matkalla Ranskan suurimmaksi puolueeksi. Ensimmäisen kierroksen tulos, noin 32 prosenttia äänistä, antaa puolueelle erittäin todennäköisesti ehdottoman enemmistön parlamentin alahuoneeseen eli Kansalliskokoukseen.

Arvioiden mukaan puolue liittolaisineen saisi 577-paikkaiseen parlamenttiin toisella kierroksella 390–440 edustajaa.

Murskaenemmistön siis.

Uudistuksia luvassa

Kyseessä on kaikin tavoin historiallinen tulos. Macron nosti puolueensa tyhjästä vallan keskiöön ja saa nyt poikkeuksellisen vahvan selkänojan uudistustensa toteuttamiseen. Työlaki menee remonttiin, samoin eläkejärjestelmä.

Ranskalaiset haluavat muutosta.

Samalla koko Ranskan poliittinen kartta piirtyi kerralla uusiksi. Oikeistolaisen Tasavaltalaiset-puolueen tulos, noin 21 prosenttia äänistä, on toki jonkinlainen torjuntavoitto. Puolue on kuitenkin pahasti jakaantunut kansallismielisiin konservatiiveihin ja Macronia ymmärtäviin liberaaleihin. Presidentin taktiset valinnat, etenkin oikeistolaisen pääministerin Edouard Philippen nimitys, näyttävät sotkeneen pakan lopullisesti.

Tasavaltalaiset on toisaalta ainoa puolue, joka voi toivoa kohtuullisen painavaa oppositioryhmää Kansalliskokoukseen.

Sosialisteille nöyryyttävän huono tulos

Toisen kierroksen ennustetaan tuovan oikeistolle 85-130 edustajanpaikkaa, kun esimerkiksi sosialistipuolueen saalis jäisi noin 20-35 paikkaan.

Niin, sosialistit.

Heille parlamenttivaalit tarjoilivat jälleen yhden nöyryytyksen ja historiallisen huonon tuloksen. Moni on kysynyt, lieneekö puoluetta olemassakaan ensi sunnuntain jälkeen. Nyt näyttää siltä, että puolue haihtuu ja kuihtuu jonnekin Macronin keskustaoikeiston ja laitavasemmistolaisen Jean-Luc Mélenchonin Lannistumaton Ranska -liikkeen väliin.

Iso osa puoluejohdosta ja edellisen hallituksen ministereistä tippui politiikan eläkeläiskerhoon jo parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella.

Kansallinen rintamakin alamaissa

Etukäteen paljon kiinnostusta herätti myös äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman vaalitulos. Sekin oli pettymys: Puolue sai ensimmäisellä kierroksella noin 14 prosenttia äänistä eli selvästi vähemmän kuin esimerkiksi presidentinvaaleissa.

Vielä karummalta näyttää puolueen kohtalo toisen kierroksen paikkajaon jälkeen. Kansallisen rintaman ennustetaan jäävän alle kymmeneen edustajanpaikkaan, kun esimerkiksi omaan ryhmään vaadittaisiin vähintään 15 edustajaa. Puheenjohtaja Marine Le Pen lausuikin illalla katkeria kommentteja Ranskan poliittisen järjestelmän oikeudenmukaisuudesta.

Le Pen viittasi illan puheessaan myös ensimmäisen kierroksen suurimpaan skandaaliin eli historiallisen alhaiseksi jääneeseen äänestysintoon.

Parlamenttivaalien äänestysprosentti jäi noin viiteenkymmeneen, mikä tahraa Macronin muuten tyylipuhdasta voittoa.

Vähäinen innostus ei ole tosin mikään yllätys, olihan vaalikampanja presidentinvaalien tapaan harvinaisen hajanainen. Puolueiden ohjelmista syntyi vaikutelma, että näissä vaaleissa äänestettiin ainoastaan presidentti Macronin puolesta tai häntä vastaan.

Annastiina Heikkilä, Pariisi

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and