Analyysi: Maailman hyvänä poliisina esiintyvä Macron tapaa Trumpin Pariisissa – Luvassa egojen taistelu

PARIISI – "Kättelyni hänen kanssaan ei ollut viaton.” Näin kuvasi Ranskan presidentti Emmanuel Macron parin kuukauden takaista kädenpuristustaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Macron puristi tuolloin Nato-kokouksessa Trumpin kättä huomiota herättävän pitkään. Uutiskuvissa näytti siltä, että riuhtovista kädenpuristuksistaan kuuluisaksi tullut Yhdysvaltain presidentti yritti turhaan irrottautua Macronin otteesta.

Myöhemmin Macron kertoi halunneensa näyttää, että hän ei tee Ranskan johtajana pieniäkään myönnytyksiä.

Ranskan ja Yhdysvaltain presidenttien kohtaamiset ovat olleet diplomaattisten eleiden taistelua. Presidenttien ruumiinkieli tulee olemaan suurennuslasin alla myös tämänpäiväisessä Pariisin-tapaamisessa.

Macronilla on siinä lievä yliote paitsi kotikenttäedun myös Trumpia vaivaavien tuoreimpien Venäjä-paljastusten takia.

Sivallukset presidenttien välillä eivät ole toki jääneet kädenpuristuksiin. Kesäkuun alussa Macron kaappasi kansainvälisen mediatilan kritisoimalla Trumpin päätöstä irrottautua Pariisin ilmastosopimuksesta. "Make our planet great again", totesi Macron ironisesti Élysée-palatsissa pitämässään englanninkielisessä puheessaan.

Macron on siis pyrkinyt esiintymään kansainvälisen politiikan hyvänä poliisina ja eräänlaisena pahis-Trumpin vastavoimana.

Ranskassa on välillä pohdittu, onko Macron mennyt Trumpin ärsyttämisessä liiankin pitkälle, mutta toistaiseksi presidentit vaikuttavat tulevat hyvin toimeen. Nuori ja hypertehokas Macron tuntuu vetoavan viriiliyttä arvostavaan Trumpiin.

Tehtävää kuitenkin vielä riittää. Presidentti Trumpin suhteet eurooppalaisiin johtajiin ovat ylipäätään huonolla tolalla eikä Pariisi kaupunkinakaan ole kirvoittanut kovin myönteisiä arvioita.

– Pariisi ei ole enää Pariisi, kommentoi Trump keväällä puolustaessaan tiukkoja maahantulorajoituksiaan.

Hän viittasi mystiseen Jim-nimiseen ystäväänsä, joka ei kuulemma uskaltanut enää kävellä Pariisin kaduilla maahanmuuttajien ja terrorismiuhan luoman turvattomuuden tunteen takia.

Macron pyrkiikin näyttämään Trumpin Pariisin-vierailun aikana, ettei valon kaupunki ole suinkaan niin turvaton kuin Trump väittää.

Siksipä Macronin esikunta on harkinnut valtiovierailun puitteet tarkkaan. Presidentti Trump toivotetaan tervetulleeksi kultakupolisessa Invalidikirkossa, jonka jälkeen presidentit siirtyvät Élysée-palatsiin keskustelemaan ajankohtaisista aiheista kuten Syyrian tilanteesta ja terrorismin vastaisista toimenpiteistä.

Illallisen puitteet ovat erityisen hulppeat: Macron on kutsunut presidentti Trumpin puolisoineen Eiffel-tornin toisessa kerroksessa sijaitsevaan, Michelin-tähditettyyn Jules Verne-ravintolaan. Huippukokki Alain Ducassen laatimalla aterialla on tarjolla kaviaaria, hummeria ja ranskalaisia laatuviinejä.

Perjantaina Trump osallistuu kunniavieraana Ranskan kansallispäivän sotilasparaatiin.

Kansainvälisten kiistakysymysten ohella presidenttien keskustelut tulevat varmasti sivuamaan heitä yhdistävää lobbaushanketta eli olympialaisia. Pariisi ja Los Angeles kilpailevat näet vuoden 2024 kesäolympialaisten isännyydestä.

Kansainvälinen olympiakomitea on jo luvannut toiselle kaupungeista vuoden 2028 kisat, mutta toistaiseksi kumpikaan hakijoista ei ole suostunut nöyrtymään myöhäisempien kisojen järjestäjäksi.

Nöyryys – se ei ole kummallekaan presidentille sopiva määre. Pariisissa tullaan näkemään egojen taistelua, jota sekä Macron että Trump pyrkivät hyödyntämään sisäpolitiikassaan.

Presidentti Macron aikoo näyttää, että Ranska on kansainvälinen suurvalta ja hän vahvalla mandaatilla toimiva presidentti.

Trumpille puolestaan olisi helpotus, jos keskustelu siirtyisi hetkeksi johonkin muuhun kuin hänen kampanjatiiminsä Venäjä-yhteyksiin.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and