Analyysi: Britannian EU-ero pehmenee ja vaikeutuu shokkivaalien jälkeen – listasimme 5 keskeisintä muutosta

Ennenaikaiset vaalit julistaneen Britannian pääministerin Theresa Mayn uhkapeli päättyi äärimmäisen nöyryyttävään omaan maaliin. Konservatiivit menettivät parlamenttienemmistönsä ja pyrkivät nyt muodostamaan vähemmistöhallituksen Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) tuella.

Vaalitulos vaikuttaa monin eri tavoin Britannian EU-eroon ja maan sisäpolitiikkaan.

1. Pehmeneekö brexit-linja?

Theresa May on ajanut niin kutsuttua “kovaa brexitiä”. Vaatimukset EU-eron pehmentämiseksi saavat nyt enemmän painoarvoa, sillä merkittävä osa Britannian äänestäjäkunnasta näyttää hylänneen pääministerin linjan parlamenttivaaleissa.

May tulkitsi aiemmin itsevaltaisesti, että maan EU-eropäätös merkitsee ennen kaikkea vapaan liikkuvuuden poistamista. Tämä vaatisi eroa unionin sisämarkkinoilta taloudellisista kustannuksista välittämättä.

May aikoo muodostaa vähemmistöhallituksen, jossa tarvittava parlamenttienemmistö saadaa asiakysymys kerrallaan DUP-puolueen tuella.

Tämä antaa vaikutusvaltaa pohjois-irlantilaiselle puolueelle, joka kannatti EU-eroa, mutta haluaa säilyttää avoimen rajan Irlannin kanssa. Toisaalta May on tähän saakka ollut EU-linjassaan jääräpäinen.

2. Onko edessä kaoottinen EU-ero?

Britannian lähtökohdat brexit-neuvotteluihin ovat vaalien jälkeen entistäkin epäselvemmät. Englannin kanaalin toisella puolella, Euroopan unionissa, tavoitteet on lyöty lukkoon jo aikoja sitten.

Theresa May ei ole enää EU:lle vakavasti otettava neuvottelukumppani, sillä hänen asemansa pääministerinä on vaalituloksen vuoksi katkolla. Yleisesti arvioidaan, että May menettää asemansa ennen kuin eroneuvottelut saadaan päätökseen.

Riski siitä, että maa syöksyy eroon ilman sopimusta vajaan kahden vuoden kuluttua on kasvanut.

Markkinat eivät pidä epävarmuudesta. Britannian punnan arvo on tippunut selvästi euroon ja dollariin nähden vaalituloksen selviämisen jälkeen.

3. Perinteisen vasemmistopolitiikan paluu

Työväenpuolue kasvatti ääniosuuttaan suurimmalla siivulla vuosikymmeniin. Ennakoitua laajempi joukko brittejä on valmis hyväksymään Työväenpuolueen, joka ajaa aikaisempaa vasemmistolaisempaa linjaa pitkään vallalla olleen markkinaliberaalimman suuntauksen sijaan.

Jeremy Corbynin menestyksestä yllättyneet vastustajat omassa puolueessa ovat nyt palaamassa ruotuun.

Työväenpuolue on entistä varteenotettavampi haastaja, jos Britannian heikko vähemmistöhallitus kompuroi ja maassa äänestetään uudet parlamenttivaalit lyhyen ajan sisällä.

4. Ottaako konservatiivien brändi takapakkia?

Theresa May joutuu parlamenttienemmistönsä menettämisen vuoksi tukeutumaan erittäin arvokonservatiiviseen DUP-puolueeseen.

Puolue vastustaa Pohjois-Irlannin lähes täydellisen aborttikiellon poistamista ja haluaa pitää alueen ainoana Britannian osana, jossa samaa sukupuolta olevien avioliittoja ei sallita. Ilmastonmuutosta puolue ei maininnut vaaliohjelmassaan lainkaan.

Konservatiivit ovat kärsineet taaksepäin katsovan "ilkeän puolueen" maineesta. David Cameronin aikana luotu edistyksellisempi imago on jo valmiiksi haalistunut Theresa Mayn aikana.

May on vaatinut ketunmetsästyksen laillistamista uudelleen ja julistanut, että "maailmankansalaiset" eivät ole hänen mielestään minkään maan kansalaisia.

5. Skotlannin itsenäistymissuunnitelmien takapakki

Skotlannin kansallispuolue SNP menetti vaaleissa parlamenttipaikkoja, mikä laittanee puolueen suunnitelmat pikaisesta, uudesta itsenäistymiskansanäänestyksestä jäihin. SNP säilyi yhä Skotlannin suurimpana puolueena, mutta konservatiivit nappasivat vaalipiirejä lupauksellaan itsenäistymisäänestyksen pysäyttämisestä.

Jos Britannia kokonaisuudessaan liikahtaa vasemmalle, menettävät itsenäistymistä ajavat argumenttinsa siitä, että Skotlanti joutuu elämään oikeistolaisen vallan alla vastoin skottiäänestäjien tahtoa.

SNP:n suosion romahtaminen on yksi vaalien tuomia muutoksia, jotka lisäävät Yhdistyneen kuningaskunnan vakautta.

Toisaalta hallituksen kaavailema yhteistyö DUP:n kanssa herättää pelkoja Pohjois-Irlannin rauhanprosessin vaarantumisesta. Yhteistyö voi ärsyttää Irlannin tasavaltaan liittymistä ajavia voimia.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and