Al Jazeera haastaa oikeusteitse Israelin yritykset lopettaa kanavan toiminta

Uutiskanava Al Jazeera tuomitsi jyrkin sanoin Israelin aikeet sulkea kanavan toiminta Israelissa. Qatarilainen satelliittikanava aikoo haastaa päätöksen oikeusteitse, kertoo uutistoimisto AP.

Israelin hallitus on syyttänyt kanavaa terrorismin tukemisesta ja vihan lietsomisesta Temppelivuoren turvajärjestelyistä käydyn kiistan yhteydessä. Israelin viestintäministeri Ayoub Kara ilmoitti sunnuntaina toimista, joiden tavoitteena on sulkea Al Jazeeran toiminta Israelissa.

Kara on vaatinut Israelin lehdistöviranomasia perumaan Israelissa olevien Al Jazeeran toimittajien lehdistöluvat sekä sulkemaan kanavan toimiston. Hän pyysi myös televisio-operaattoreita poistamaan Al Jazeeran valikoimistaan.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan vielä on epäselvää, miten kaikki kiellot aiotaan toteuttaa käytännössä. AP:n mukaan osa asiantuntijoista pitää epätodennäköisenä, että kaikki toimet voidaan toteuttaa.

Asiaa pitäisi käsitellä myös Israelin parlamentissa Knessetissä, jossa se herättää todennäköisesti vastustusta. Edessä on varmasti pitkä prosessi.

Israelissa toimivien ulkomaisten toimittajien järjestö arvosteli päätöstä.

– Lain muuttaminen mediaorganisaation sulkemiseksi poliittisista syistä johtaa kaltevalle pinnalle, järjestön edustaja Glenys Sugarman sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Al Jazeera on ollut myös arabimaiden kieltolistalla

Israel kulkee päätöksellään arabimaiden joukon jalanjäljissä. Saudi-Arabia ja Jordania ovat sulkeneet tänä kesänä Al Jazeeran toimistot maassaan, kun taas Arabiemiraatit ja Bahrain ovat estäneet Al Jazeeran lähetykset ja verkkosivut.

Egyptissä Al Jazeeran toiminta on estetty jo aiemmin, sillä Egypti syyttää qatarilaiskanavaa tuesta Muslimiveljeskunnalle.

Syynä on kiista Qatarin ja Saudi-Arabian johtaman arabimaiden ryhmän välinen kiista, joka kärjistyi kesäkuussa. Arabimaiden joukko on katkaissut suhteensa Qatariin, kunnes se toteuttaa sille asetetut antamat ehdot. Yksi ehdoista on Al Jazeeran sulkeminen kokonaan.

Lähteet: AP, Reuters, Yle

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and