Ainutlaatuinen kirjekokoelma kertoo roomalaisen linnoituksen työstä ja arjesta valtakunnan äärirajalla

Pohjois-Englannissa sijainneen roomalaisaikaisen linnoituksen miltei 2 000 vuoden takaisesta kirje- ja asiakirja-arkistosta on löytynyt 25 uutta viestiä. Osa on kokonaisia, osasta on säilynyt palanen.

Postikortin kokoiset ohuet puulaatat löytyivät Vindolandan linnoituksen kaivauksissa. Linnoitus sijaitsi Hadrianuksen muurina tunnetun maavallin tuntumassa, roomalaisen Euroopan äärilaidalla. Vallia ei vielä ollut alettu rakentaa.

Löytö on Vindolandan merkittävin 25 vuoteen.

Laatat, joissa on kirjeitä, kuitteja ja muita asiakirjoja, löytyivät vieri vierestä, vain muutaman neliömetrin alueelta. Tutkijat uskovat, että kyseessä on osa tietyn ajanjakson arkistosta. Se on alustavasti ajoitettu vuosille 85–92, kertoo kaivauksista vastaava Vindolanda-säätiö.

Ensimmäiset laatat löytyivät vuonna 1973. Sittemmin löytöjä on kertynyt yhteensä 1 300. Uusimmat ovat tutkijoiden mukaan merkittävimmät neljännesvuosisataan.

Kipakka vaatimus etuvartioasemasta

Osa nyt löytyneistä teksteistä on ainakin osittain luettavissa jo ennen konservointia. Yhdessä Masclus-niminen sotilas anoo joukkojen komentajalta lomaa.

Masclus tuli tutkijoille tutuksi jo yhdestä 25 vuotta sitten löytyneestä laatasta. Masclus pyysi tuossa vuonna 105 päiväämässään kirjeessä, että komentaja toimittaisi olutta hänen etuvartioasemaansa. "Ellette lähetä lisää olutta, en voi ottaa vastuuta miehistä", Masclus kirjoitti.

Masclusin sotilasarvoa ei tiedetä, mutta hän vaikuttaa olleen jonkinasteinen upseeri, ehkä sadanpäämies. Hän viipyi linnoituksessa epätavallisen pitkään. Löydettyjen kirjeiden välillä on 12 vuotta.

Vihertävä maastokuva, jossa näkyy koholla roomalaislaikaisten rakennusten jälkiä.
Vindolandan roomalaislinnoituksen jäänteet näkyvät selvinä ilmakuvassa. Britannian ympäristövirasto

Märkä maa on tutkijoiden onni

Vindolandan linnoitus sijaitsi kahden joen yhtymäkohdassa. Asukit epäilemättä kiroilivat maaperän kosteutta. Sitä torjuttiin levittämällä lattialle jopa 30 sentin paksuudelta sammalta, sananjalkoja ja olkia. Tutkijoille kosteus on onnenpotku.

Paksuun mattoon upposi paljon jätteitä, jotka ovat arkeologeille arvotavaraa: kankaan-, nahan- ja metallinpalasia, eläinten luita, loppuunkulutettuja kenkiä. Tänä kesänä on kaivettu esiin myös muun muassa kampa, sormus ja pieni lasipullo.

Kirjelaattojen enemmistö on löytynyt täytetyistä jäteojista. Hapeton muta on säilyttänyt laatat, vaikka ohuimmat ovat melkeinpä lastuja, vain parin millimetrin paksuisia.

Tutkijat riemastuivat etenkin siitä, että osa nyt löytyneistä kirjeistä oli päällekkäin. Se suojasi musteella kirjoitettua tekstiä.

Infrapuna voi paljastaa lisää tuttuja

Uusien löytöjen konservoinnin arvioidaan vievän 3–4 kuukautta. Vasta sitten niiden voidaan luottaa kestävän hapekasta ympäristöä ja niitä ryhdytään tutkimaan infrapunavalolla.

Tutkijat arvelevat, että kirjoittajista saattaa silloin löytyä muitakin tuttuja kuin Masclus.

Laattoja säilytetään British Museumissa Lontoossa, mutta niiden yksityiskohtiin voi tutustua myös Oxfordin yliopiston verkkosivulla.

Rahapyyntö ja syntymäpäiväkutsu

Kokoelma on tärkein aikalaisarkisto Luoteis-Euroopan roomalaiselämästä. Teksteissä on paljon virallista asiaa – tietoja miesvahvuudesta, yksityiskohtaisia matkalaskuja – ja tämä heimojen sissisotaan turhautuneen upseerin viesti luultavasti seuraajalleen:

"Monet ratsastavat. He eivät käytä miekkoja, eivätkä britinsurkimukset myöskään nouse ratsaille heittääkseen keihäitä."

Henkilökohtaisia kirjeitä lähettivät ja saivat sotilaiden lisäksi heidän puolisonsa, kauppiaat ja orjat. Osa löydetyistä teksteistä on kirjeiden luonnoksia, ja joukossa on myös piirroksia.

Teksteistä aukeaa ainutlaatuinen kuva asukkaiden elämästä. Esimerkiksi erilaisia ruoka-aineita mainitaan 46.

Ohuita puulaattoja nesteessä kertakäyttöastiassa.
Kosteassa maassa säilyneet puulaatat pidetään märkinä ennen konservointia.Vindolanda-säätiö

Muun muassa tällaista postia Rooman laajassa valtakunnassa kulki läheltä ja kaukaa kaksi vuosituhatta sitten:

  • "Rakas veli, lähetä minulle rahaa niin nopeasti kuin voit. Muuten menetän käsirahan, jonka olen maksanut vehnästä."
  • "Sisareni, kutsun sinut lämpimästi juhlistamaan läsnäolollasi syntymäpäivääni syyskuun 11. päivänä."
  • "Rehellisenä miehenä anon teidän majesteetiltanne, että ette salli hakata viatonta miestä kepeillä."

Tutkijat ovat jokseenkin varmoja, että tuo viimeinen kirje jäi luonnokseksi eikä viestiä koskaan lähetetty. Se oli osoitettu keisari Hadrianukselle.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and