Afganistanin robotiikkajoukkueen tytöt voittivat jo: He saivat viimein viisumit Yhdysvaltoihin

Ensiksi vastaus oli ei ja ei: Afganistanin kuuden tytön robotiikkajoukkueen viisumit Yhdysvaltoihin evättiin kahdesti.

Tapaus alkoi kuitenkin herättää mediahuomiota Yhdysvalloissa, missä keskustelu presidentti Donald Trumpin ajamista maahantulorajoituksista käy kuumana. Lopulta Trump itse kehotti tekemään tyttöjen kohdalla poikkeuksen, ja niin myös tehtiin.

Kun robotiikkajoukkue kaitsijoineen vihdoin laskeutui lauantaina Washingtoniin, vastassa olivat sekä Afganistanin Yhdysvaltain-lähettiläs että Yhdysvaltain Afganistanista vastaava diplomaatti, toimittajia, seremonioita ja kukkakimppuja.

Myös presidentin tytär Ivanka Trump kirjoitti Facebookissa, miten hän odottaa pääsevänsä toivottamaan afgaanityttöjen joukkueen ja sen kanssakilpailijat Washingtonin.

– Nämä tytöt edustavat maailmamme tulevia tutkijoita, insinöörejä ja keksijöitä!

“Emme ole terroristeja”

Sitä ei ole kerrottu, miksi tytöille ei alun perin myönnetty viisumeita. Afganistanin Yhdysvaltain-lähettiläs Hamdullah Mohib kuitenkin sanoi uutistoimisto AP:lle, että syynä vaikuttaa olleen epäily siitä, että he jäisivät maahan eivätkä palaisi enää Afganistaniin.

– Emme me ole terroristiryhmä, joka haluaa Amerikkaan pelottelemaan ihmisiä, joukkueeseen kuuluva 14-vuotias Fatema Qaderyan sanoi uutistoimisto AFP:lle ennen viisumipäätöksen pyörtämistä.

Viisumit olivat tarpeen, jotta joukkue pääsee osallistumaan Yhdysvalloissa järjestettävään kansainväliseen nuorten tiedekilpailuun.

Tapahtuman järjestäjien mukaan 163 kansainvälistä joukkuetta on saanut viisumit kilpailua varten. Joukossa on myös muita muslimienemmistöisiä maita, kuten Jemen, Libya ja Marokko.

Afganistan ei kuulu maihin, joita Trumpin hallinnon uudet, tiukemmat viisumisäännöt koskevat. Jemen ja Libya sen sijaan ovat listalla.

– Afganistan on sodan repivä maa, jossa naisten on vaikea kehittyä, 15-vuotias Afganistanin joukkueen jäsen Lida Azizi sanoi Reutersille.

– Mutta tähän kilpailuun osallistuminen on iso mahdollisuus meille, ja myös hyväksi meidän maallemme.

Myös Suomi on mukana kilpailussa

Afganistanilaiset tytöt ovat kehitelleet lajittelurobotin, joka tunnistaa värejä ja osaa järjestää oranssit ja siniset pallot eri paikkoihin.

Kilpailussa eri maiden joukkueet mittelevät toisiaan vastaan siitä, kenen robotti kerää palloja parhaiten.

Kaiken kaikkiaan 158:n maan edustajia osallistuu kilpailuun. Myös Suomi on mukana. Suomea edustaa joukkue Olarin lukiosta: Laura Saarhelo, Simo Naatula ja Théo Friberg.

Kilpailun järjestäneen järjestön FIRST Globalin johtaja Joe Sestak sanoo, että kaikki joukkueet pääsivät lopulta Yhdysvaltoihin. Afganistanin joukkueen lisäksi parin muun maan edustajien viisumit vaativat vaivannäköä.

– Ihmisten kokoontuminen yhteen on vahvin voima maailmassa. Täällä he huomaavat, että heillä on paljon enemmän yhteistä kuin erottavaa, Sestak sanoo.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue myös:

Trumpin maahantulokielto astui voimaan – vastustajat arvostelevat lähisukulaisuuden ahdasta määritelmää

Osavaltion tuomari lievensi Yhdysvaltain matkustuskieltoa

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and